|
Sıkça Sorulan Sorular
- Lubex Motor Yağları standartları neye göre belirlendi?
Bilindiği üzere motor yağlarının performans sınıflandırılmasında çeşitli endüstri standartları ve onaylar belirleyici olsa da en temel olanları API (Amerikan Petrol Enstitüsü, ACEA (Avrupa Araç Üreticileri Birliği) ve OEM (Orijinal Ekipman Üreticileri) teknik spesifikasyonlarıdır. Gelişen motor teknolojisine paralel olarak yenilenen bu standartları yakından takip ederek, yeni nesil Lubex Motor Yağlarımızın mevcut spesifikasyonlarını API:SN ve API:SN+ seviyelerine taşıma kararı aldık. Aynı şekilde ACEA spesifikasyonlarında yer alan C3 ve C4 servis sınıflarını karşılayan ve aşan ürünlerimizi de yenilenen geniş motor yağı portföyümüze ilave etmiş bulunuyoruz.
API ve ACEA standartlarının yanında farklı gereksinimler ve özellikler içeren OEM spesifikasyonları için de Lubex Motor Yağları önde gelen araç üreticileri tarafından onaylı olup ürün ambalajlarımızın üzerinde bu spesifikasyonları görebilirsiniz. Yeni nesil Lubex Motor Yağları portföyünü, “Her Araca Doğru Yağ” konsepti doğrultusunda teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek kullanımınıza sunuyoruz.
- Motor Yağının Görevi Nedir?
Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde yapışıp, film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da kolay hareketi sağlayarak tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.
- Motor yağı seçimi neden bu kadar önemlidir?
Motor yağı, aracınızın motoru için damarlarda dolaşan kan gibidir. Bu yüzden yanlış motor yağı seçimi aşınma, korozyon ve tortu oluşması gibi istenmeyen bazı problemlerin oluşmasına neden olabilecektir. Aracınıza seçeceğiniz uygun Lubex Motor Yağı ile motorunuzda oluşabilecek bu tür problemleri önleyebileceğiniz gibi, Lubex dar motor toleranslarında sürtünmeyi azaltma özelliği ile düşük yakıt tüketimine yardımcı olur.
- Yağımı ne sıklıkta veya kaç kilometrede değiştirmeliyim?
Motor yağınızı ve yağ filtrenizi araç üreticilerinin belirlemiş olduğu değişim aralıkları içinde değiştirmelisiniz. Bu aralıklar yağ üreticileri tarafından değil, araç üreticileri tarafından belirlenmekte olup kilometre veya süre olarak belirtilmektedir. Motor yağı üreticileri bu değişim aralıklarına uygun ve araç üreticilerinin gereksinimlerini fazlasıyla karşılayan motor yağlarını üretip motordan maksimum performans alınmasına yardımcı olur.
- Motor yağları çok çeşitli ve hangisini seçeceğimi nasıl bileceğim?
Otomobil üreticileri, el kitaplarında, kullanılması gereken yağ özelliklerini ayrıntısıyla belirtmiş durumdadır. Ancak, her zaman bu özelliklerden daha iyi bir motor yağına geçebilir ve motorunuzdan daha da fazla performans elde edebilirsiniz. Aracınız ve sizin için doğru motor yağı seçimi aşağıdakilere bağlıdır:
- Otomobilin türü - yüksek performanslı bir otomobil daha yüksek performanslı bir yağa ihtiyaç duyar.
- Otomobilin yaşı - yeni nesil motorlardan beklentiler çok fazladır: Yakıt verimliliği, çevreye duyarlılık ve yüksek koruma. Yeni nesil yağlar, bu beklentilere ayak uydurmak için geliştirilmiştir.
- Sürüş koşullarınız - Örneğin yoğun dur kalk trafiği, motor aşınmasını önlemek için daha yüksek performanslı yağlar gerektirir.
Sizin için geliştirdiğimiz “Lubexplorer” aracınızın marka ve modeline göre en uygun ürünleri size sunmaktadır.
- Mineral Yağ Nedir?
Ham petrolün destile edilmesiyle elde edilen dip ürünün yeniden rafinasyonu ile elde edilen baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Fiyatları genelde daha ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar.
- Sentetik Yağ Nedir?
Laboratuvar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerle elde edilen sentetik baz yağların içerisine gerekli katık paketlerinin eklenmesi suretiyle üretilir. Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Ancak hem daha iyi performans hem daha uzun süreli kullanım sağlarlar. Termal dayanıklılıkları fazladır. Yağlama görevlerini daha uzun süreler yerine getirip, daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca ve zorlanmaya karşı daha dayanıklıdırlar.
- Viskozite ve Viskozite Endeksi Nedir?
Lubex'in yılların deneyimine dayanan yağ geliştirme know-how'ını Lubex formülünün baz yağ teknolojisinden katkı bölümüne ve harmanlamaya kadar her aşamasında kullanıyoruz. Yağ, zorlukları aşmak için geliştirildi, bu nedenle sürüş şartlarınız ne kadar ağır olursa olsun Lubex motorunuzu temizlemeye ve korumaya yardımcı olacaktır.
- Tek Mevsim ve Dört Mevsim Yağların Özellikleri Nelerdir?
Tek mevsim yağlar hava sıcaklıklarının daimi olarak sabit olduğu durumlara uygundur, dolayısı ile bu tür yağlar hem yaz, hem kış kullanımına uygun değildir (Ör: 15W-40 değil de sadece 20W).
Dört mevsim yağlar ise yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kışın soğuğunda kullanılabilirler. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır. Tek mevsim yağların bu dezavantajları üzerine, ince bazlı bir tek viskozite yağa çeşitli polimerler eklenmek suretiyle dört mevsim yağlar üretilmiştir. Eklenen bu polimerler sayesinde bu yağlar kışın soğuğunda yada ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında güvenebileceğiniz kadar da kalındırlar.
- Viskozite açısından 0W/30, 5W/30 gibi yağlar ile 15W/40, 20W/50 yağların farkları nelerdir?
Yağın viskozitesinin uygunluğu kullanım yerine göre değişir. Motorun devri ve teknolojisine göre 0W/30 gibi çok ince bir yağ kullanılarak rahatça motorda yağın dolaşması ve her noktayı yağlaması gerekmektedir. 15W/40, 20W/50 gibi yağlar viskozitesi yüksek olduğundan daha düşük devirli motor teknolojisinin olduğu sıcak iklimlerde kullanılır.
Günümüzde uzun ömürlü motor yağlarından 0W/30, 5W/30, 10W/40 gibi sentetik yağlar 15W40, 20W/50 gibi mineral yağlara göre çok daha fazla uzun ömürlüdür.
- Yağ performans sınıfı nedir? Nasıl anlaşılır?
Performans sınıfını, ambalajların arka yüzünde yer alan etiket üzerindeki SAE, API ve ACEA değerlerinden anlayabilirsiniz.
|
|